Zomrel francúzsky dramatik a spisovateľ Félicien Marceau

08.03.2012 Celý región

Paríž 7. marca (TASR) - Francúzsky dramatik, esejista a spisovateľ belgického pôvodu Félicien Marceau zomrel dnes vo veku 98 rokov. V Paríži o tom informoval Antoine Gallimard, generálny riaditeľ renomovaného francúzskeho vydavateľstva Gallimard.

Rodák z Kortenbergu vo flámskej časti Belgicka, pôvodným menom Louis Carette, vydal už v rodnej krajine niekoľko literárnych prác. V období rokov 1936-1942 pracoval pre belgický rozhlas, aby počas okupácie emigroval v roku 1944 do Francúzska. Občanom krajiny galského kohúta sa stal v roku 1959. O desať rokov neskôr sa Marceau mohol tešiť z prestížneho literárneho ocenenia - Goncourtovej ceny, ktorú získal za román Creezy. V roku 1976 ho zvolili za člena Francúzskej akadémie, v ktorej prevzal predvlani čestný post doyena.

V niekdajšom Československu sa meno autora spomínalo hlavne v súvislosti s pražskou inscenáciou jeho najznámejšej divadelnej hry Vajíčko (1956) s pamätnou kreáciou Václava Vosku z polovice 60. rokov a s jeho románom, ktorý vyšiel v slovenčine pod názvom Ľahkonohá pastierka v edícii Máj v roku 1978 vďaka vtedajšiemu vydavateľstvu Smena.

V zozname ocenení literáta, ktorého bohaté dielo charakterizuje hľadanie slobody jednotlivca v spoločnosti s využitím prvkov trpkosti plných humoru, avšak nezriedka aj provokatívneho štýlu, figuruje aj ďalšie ceny Prix Interaillié za Les Élans du cour (1955) alebo Grand prix Jean Giono za La Terasse de Lucrezia (1993).

Zosnulý bol držiteľom vysokého francúzskeho štátneho vyznamenania Radu Čestnej légie.
 

Vyberte región